Форми за лед на кубчета – история

Не е известно кой със сигурност е измислил първата форма за лед на кубчета каквато я познаваме днес – пластмасов, гумен или силиконов съд с издълбани отделения, които се пълнят с  вода, след което поставяме във фризера и изчакваме около 4 часа докато имаме истински замръзнал лед.

През 1844 г. американският лекар Джон Гори изобретил хладилник, който “прави” лед, за да охлади въздуха за пациентите си с жълта треска. Някои историци смятат, че доктор Гори може да е изобретил и първата форма за ледени кубчета, тъй като е било документирано, че пациентите му са получавали и ледени напитки.

DOMELRE – Първият хладилник в серийно производство, който има като аксесоар форма за лед

През 1914 г. Фред Улф изобретил хладилна машина, наречена DOMELRE или DOMestic ELectric Refrigerator. Серията DOMELRE не била много успешна на пазара, но формата за лед, която била иновативна част от хладилника вдъхновила по-късно другите производители да включат  този “аксесоар” и в техните продукти.

През 20-те и 30-те години станало обичайно електрическите хладилници да идват с фризерна секция, включваща отделение за кубчета лед.

Ледът в наши дни

Производството на лед в домашни и индустриални условия е претърпяло голямо развитие през годините, но въпреки това, формичките за лед, които всички сме виждали и използвали, са все още актуални. Сега вече има много и разнообразни форми за лед, дори такива за многократна употреба, които не се разтапят, а само отдават студенината на замръзналата в тях вода.

Що се отнася до хладилниците, отдавна вече се произвеждат такива с вградени ледогенератори. Това прави употребата на лед в домашни условия много по-лесно, имате лед на мига, когато ви потрябва и не е нужно да пълните форми с вода, да ги замръзявате, за да получите лед на кубчета за вашето питие.

Индустриалното производство на лед също се усъвършенства и в днешни дни можете да закупите лед на кубчета от супермаркета или пък, ако не искате да напускате дома си, да потърсите в Google за “доставка на лед”.

Call Now Button