Коктейл Mint Julep с трошен лед
Mint Julep е алкохолна напитка, състояща се предимно от бърбън, захар, мента и натрошен лед. Като коктейл на базата на бърбън, той се свързва с Американският Юг и най-вече с щата Кентъки.
Смята се, че е създаден през далечният 18-ти век, и както ще разберем, е все още един от най-обичаните коктейли и до днес.
Има няколко вариации на приготвяне, като обикновено всеки барман избира по-правилният за него начин, ествествено и този, който се харесва най-вече. Тъй като приготвяме Mint Julep с листа от мента и захар, за предпочитане е да подходим по същият начин както го правим с Мохито – да намачкаме листата от мента и захарта и по този начин да увеличим аромата и ефекта от ментата.
Друг важен момент е натрошеният лед. Използвайте по-едро натрошен лед, за да не разводните прекалено напитката, особено през летният сезон, когато навън е топло и слънцето спомага допълнително за по-бързото разтапяне на леда.
Ето и съставките за Mint Julep:
- 1/4 oz захарен сироп (1 към 1 вода и захар) или насипна захар
- 8 свежи листа от мента
- 2 oz бърбън
- За украса – стръкче мента
Как да приготвим:
- Във висока чаша добавете захарният сироп или насипната захар и ментовите листа, леко ги намачкайте, както правим при приготвянето на Mojito.
- Добавете бърбън и допълнете чашата с трошен лед.
- Разбъркайте докато чашата се встудени отвън.
- Добавете още трошен лед, така че да се получи леден купол и гарнирайте със стръкче мента, може и няколко капки битер.
Наслаждавайте се !