Коктейл Мохито (Mojito)
Мохито (Mojito) е традиционен кубински коктейл, чиято главна алкохолна съставка е белият ром Bacardi. Счита се, че коктейлът води началото си от селски ферми в Куба, където фермерите са утолявали жаждата си в горещините с Мохито. Първоначално газираната вода не е присъствала в рецептата на коктейла, а се въвежда след това, когато популярността на Mojito се разраства и достига Съединените Щати.
Важно е за добро Мохито да се използват пресни съставки и ром Bacardi Carta Blanca или някои от вкусовете на Bacardi (Limon, Apple и др.), ако искаме да направим Мохито с по-различен вкус.
Ето и съставките за оригиналната рецепта:
- 6 листа от мента
- 30 мл (1 oz) захарен сироп (1 към 1 вода и захар)
- 30 мл (1 oz) прясно изцеден сок от лайм
- 45 мл (1.5 oz) бял ром Bacardi
- газирана вода
Как се приготвя: Първо слагаме листата от мента във висока чаша и ги намачкваме леко, колкото да пуснат соковете си. След това се добавят ромът, сокът от лайм и захарният сироп. Добавяме натрошен лед и доливаме със сода. Разбъркваме леко съставките и коктейлът е готов. За украса може да използваме кръгче лайм и стрък мента.