Лесен Коктейл с Campari и лед на кубчета – Americano (Американо)

Чували ли сте за Americano ? Повечето от вас със сигурност. Много от вас ще си помислят, че в статията ще стане дума за известната напитка с кафе. Не, ще поговорим за алкохолният коктейл Американо, който е не по-малко известен и присъства в менюто на всеки един по-добър бар.

Americano е нежно въведение в необичайния и горчив вкус на Campari. Това е завладяваща напитка с дълга и богата история и беше първият коктейл, споменат в романите за Джеймс Бонд. Това е емблематичен и възхитителен аперитив, на който можете да се насладите дори и вкъщи, тъй като приготвянето му е много лесно.

Самата рецепта за коктейа е изключително проста. Всичко, което трябва да направите, е да изсипете равни части от Campari и сладък вермут върху лед на кубчета и да допълните чашата със сода. Ще се получи изключително освежаваща смес с горчиво-сладък вкус, който ще зарадва небцето ви.

Това не означава, че Americano е за всички. Ароматният профил определено е доминиращ от Campari, който е горчив и не съответства на присъщите вкусове на много хора. И все пак, ако решите да му дадете шанс и да обучите небцето си, за да се насладите на Campari, Американо скоро ще стане и ваш фаворит сред коктейлите, чиито рецепти също може да намерите на сайта ни.

А ето и съставките:

1 1/2 унция Кампари
1 1/2 унция сладък вермут
3 унции газирана вода
За декорация: лимонова кора или резен портокал

Как да го приготвите:

Налейте Campari и сладък вермут в old fashioned чаша, пълна с кубчета лед.

Долейте със сода.

Гарнирайте с лимонова коричка или резен портокал.

Това е всичко, насладете се !

Съвет: Ако ви се струва твърде горчиво, забъркайте коктейла във висока чаша и добавете още сода и лед на бучки.

И за да ви стане още по-интересно, ето и малко история за този невероятен коктейл:

Това е един истински класически коктейл. Americano за първи път се сервира през 1860-те години в бара на Gaspare Campari в Милано, Италия. Първоначално е кръстен „Милано-Торино“ заради произхода на двете си основни съставки: Campari (от Милано) и сладък вермут, известен още като „Вермут ди Торино“ или италиански вермут.

По-късно коктейлът е преименуван заради популярността си сред американските туристи в началото на 20-ти век.

Интересен факт е, че Americano стимулира създаването на друг известен коктейл с Campari през 20-те години. Negroni (така се казва коктейла), е създаден, когато граф Камило Негрони си поръчал “американо с джин”, докато е бил в кафене във Флоренция, Италия.

Джеймс Бонд и Американо

Изглежда, че Иън Флеминг също е бил очарован от Американо. Това е първият коктейл, поръчан от Джеймс Бонд в “Casino Royale”, първият шпионски роман от поредицата 007. Веспер Мартини (или начина, по който е поръчан) обаче засенчи Американо в книгите и филмите.

И все пак, по-нататък в поредиците авторът на романите обяснява къде Бонд смята за подходящо да се наслаждава на Американо. Той пише, че „Не може сериозно да се пие във френските кафенета“ и че джин, уиски и водка нямат място на слънчевите тротоари. На това място „Бонд винаги е пиел едно и също нещо – Американо“.

Важно: Ако ви изненадат неочаквано гости, или пък вие решите да ги изненадате, но сте забравили за една от най-важните съставки за всеки коктейл – ЛЕД, не се притеснявайте, ние ще спасим положението, просто вдигнете телефона и поръчайте лед от нас – North Pole Ice. Може да разчитате на нас не само за доставка на лед. Ако вдигате парти и искате да впечатлите всички, ние ще ви посъветваме кои коктейли да изберете, а рецептите за тях ще намерите на сайта ни.

Call Now Button