Gin Fizz – Пробвалили сте ?

За тези от вас, които тепърва ще пробват тази напитка – Gin Fizz (Джин Физ) е класическо питие, което много наподобява Whiskey Fizz, но естествено с различна алкохолна съставка – джин. Кратката дума или по-точно звукът Физ (Fizz) произлиза от това, че коктейлът е изключително освежаващ. Също така е и много лесен за приготвяне и в това ще се убедите по-надолу в статията. Важно е да се отбележи, че използването на качествен (по-скъп) джин значително прави коктейла по-добър и приятен за консумиране.

Хубавият Джин Физ има много леко кисел цитрусов аромат, който позволява на джина да изпъкне като вкус в напитката.

Ето и как се приготвя:

2 унции джин
3/4 унции лимонов сок (или сок от лайм)
3/4 унции захарен сироп (1 към 1 вода и захар)
По желание: 1 яйчен белтък
2 унции газирана вода (или достатъчно за допълване)
Дресинг: лимонова кора

Изсипете джина, сока, захарният сироп и яйчният белтък в шейкър за коктейл, напълнен с лед на кубчета.

Разклатете добре. Повече от обичайното, ако използвате яйчния белтък, за да се гарантира, че той се смесва добре с останалите съставки.

Прецедете в охладена висока чаша с кубчета лед.

Долейте със сода и се насладете на тази смесица от вкусове !

Съвети

Изборът между лимонов сок и сок от лайм е личен. Лайма наистина върви повече със сухите джинове (например London Dry Gin), а и няма чак толкова кисела жилка, колкото лимоновият сок.
Яйчният белтък като съставка се използва често и присъства в оригиналната рецепта, но някои варианти и вкусове естествено изключват тази част. Макар да е по избор, яйцето в Gin Fizz (понякога наричан Silver Frizz) прави напитката по-интересна, тъй като придава пищна пяна отгоре. Опитайте този вариант с яйчен белтък, няма да съжалявате.

Варианти на рецептата

Има много вариации на Gin Fizz, които може би ще искате да опитате. Доста често различният вариант представлява просто смяна на едната съставка. Ето и някои опции, които може да ви допаднат:

При приготвянето на Royal Fizz се използва цялото яйце, а не само белтъка. Това ще придаде на напитката ви пенеста горна част, както и леко по-яйчен вкус.
При Golden Fizz ще преминете от яйчен белтък към яйчен жълтък. Ще загубите пяната, но ще имате по-силен яйчен вкус.
За да направите пък Diamond Fizz, използвайте пенливо вино вместо содата от оригиналната рецепта за Джин Физ.

Колко “алкохолен” или колко силен е този коктейл ?

Добре е да се знае горе долу как ще ни повлияе един Gin Fizz, за да си направим сметката дали да употребим него или пък някой друг освежаващ коктейл, например Мохито или пък Американо. Както повечето алкохолни коктейли, които приготвяме във високи чаши и разреждаме с някакъв вид концентрат (в случая сода), Gin Fizz ще е сравнително лек алкохолен коктейл. Нека кажем, че изпиването на един Джин Физ се равнява на консумацията на една чаша вино.

Call Now Button